Uitstel van APK plicht

Hoe zit het met uitstel van de APK? Hieronder vind u meer informatie met betrekking tot uitstel van APK plicht. Deze informatie is zeer relevant om in aanmerking gekomen voor eventueel APK plicht.

Bron RDW

APK klaar terwijl u wacht

Uitstel van APK plicht

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd kunt krijgen. Misschien bent u in het buitenland en kunt u niet voor de APK-vervaldatum naar Nederland komen. Of misschien is uw voertuig niet goedgekeurd bij een eerdere APK-keuring en moeten er reparaties uitgevoerd worden voordat u weer een keuring kunt laten doen. Al rijdt u niet met het voertuig, u moet uw voertuig tijdig APK laten keuren. Dit is een wettelijke verplichting.

 

Boetes voorkomen

Om boetes te voorkomen, is het mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn  maar u mag er ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan.

 

Na afloop schorsing weer verplichte APK-keuring

Als de schorsing afloopt dan moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing eventueel verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing. U mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet u het voor die dag ook voor WA- verzekeren. Als u rijdt, moet u de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen.

 

Twee maanden stil staan op openbare weg – Uitstel van APK plicht

Door bepaalde omstandigheden kan het gebeuren dat een voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd is. Artikel 11 van het Besluit voertuigen is ingesteld om ruimte te geven alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen.  Dit geldt voor een gekentekend motorrijtuig of aanhangwagen waarvoor de APK-keuringsplicht (artikel 72 van de Wegenverkeerswet 1994) van toepassing is.
Het voertuig mag tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Lees hier meer over schorsen. 

Jaarcijfers RDW 2013

Aantal voertuigen in Nederland

nieuw afgegeven kentekenbewijzen

Gesloopte voertuigen